Kalendarz

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

niepodlegla logo czyzew 2018

Unia europejska

We wtorek 30 maja 2017 r., jak co roku w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Czyżewie odbył się już IX Międzyszkolny Konkurs Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Uczestnikami konkursu była młodzież ucząca się w pobliskich gimnazjach: w Czyżewie, Jabłonce Kościelnej, Nurze, Rosochatem Kościelnem i Szulborzu Wielkim. Patronat nad tegorocznym konkursem objęli:


  • Jacek Bogucki - Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • prof. nadzw. dr hab. Roman Engler- Rektor Wyższej Szkoły Agrobiznesu w Łomży
  • dr hab. Robert Charmas- Rektor Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży
  • prof. dr hab. Krystyna Gutkowska – Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Anna Bogucka - Burmistrz Czyżewa
  • Jan Netter - Zakłady Mięsne Czyżew
  • Wojciech Wtulich - Dyrektor Sokołów S.A. Oddział w Czyżewie
  • Hanna i Jerzy Sienniccy - P.H.U. „ESAM” w Czyżewie
  • Krzysztof Sobuta – Prezes Zarządu Spółdzielni Mieszkaniowej Lokatorsko – Własnościowej „Nadzieja”

Konkurs przebiegał w dwóch etapach. Uczniowie podczas etapu pisemnego wykazali się wiedzą na temat wartości odżywczej i zastosowania w żywieniu człowieka zboża i jego przetworów. Następnie odbyła się II części konkursu, która polegała na prezentacji przygotowanego przez młodzież plakatu na temat: „Produkty zbożowe – podstawą diety”. Ocenie podlegały również oryginalne dekoracje stołów, którym przewodziło hasło: „Prosto z pieca”.
W kolejnym etapie konkursu młodzież wykonywała zadanie praktyczne - przygotowanie dekoracyjnych kanapek z produktów zapewnionych przez sponsorów i organizatora imprezy. Komisja konkursowa czuwała nad właściwym przebiegiem konkursu i oceniała wiedzę oraz umiejętności uczniów. Przewodniczył jej dziekan Wydziału Medycznego WSA w Łomży - dr inż. Piotr Ponichtera. W pracach komisji uczestniczyli również: prezes Zakładów Mięsnych Czyżew - p. Jan Netter, specjalista ds. Jakości i HACCP - p. Joanna Netter, dyrektor ZSOiZ w Czyżewie p. Alicja Bańkowska, wicedyrektor p. Małgorzata Czyżewska – Drozd oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych - p. M. Jaźwińska i p. J. Tomkielski.

Wyniki konkursu przedstawiają się następująco:

  • I miejsce - Publiczne Gimnazjum w Nurze
  • II miejsce - Zespół Szkół w Rosochatem Kościelnem
  • III miejsce - Zespół Szkół w Jabłonce Kościelnej
  • IV miejsce – Publiczne Gimnazjum w Szulborzu Wielkim
  • V miejsce - Zespół Szkół w Czyżewie

Sponsorzy konkursu oraz fundatorzy nagród:

  • Wyższa Szkoła Agrobiznesu w Łomży
  • Sokołów S.A. Oddział w Czyżewie
  • Zakłady Mięsne Czyżew
  • P.H.U. „ESAM” w Czyżewie
  • Spółdzielnia Mieszkaniowa Lokatorsko – Własnościowa „Nadzieja”

Konkurs zainicjowany przed dziewięcioma laty, cieszy się nieustającym zainteresowaniem wśród młodzieży klas III gimnazjum. Założenia programowe konkursu zmierzają do poszerzenia wiedzy uczniów z zakresu biologii, chemii, ochrony zdrowia i żywienia człowieka. Kształtuje on również postawy pożądane z punktu widzenia profilaktyki i promocji zdrowia i racjonalnego odżywiania.

Ta strona używa plików cookies w celu poprawnego działania. Jeśli nie wyrażasz zgody na ich używanie, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.