We wtorek 30 maja 2017 r., jak co roku w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Czyżewie odbył się już IX Międzyszkolny Konkurs Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Uczestnikami konkursu była młodzież ucząca się w pobliskich gimnazjach: w Czyżewie, Jabłonce Kościelnej, Nurze, Rosochatem Kościelnem i Szulborzu Wielkim. Patronat nad tegorocznym konkursem objęli:
Jacek Bogucki - Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi- prof. nadzw. dr hab. Roman Engler- Rektor Wyższej Szkoły Agrobiznesu w Łomży
- dr hab. Robert Charmas- Rektor Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży
- prof. dr hab. Krystyna Gutkowska – Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Anna Bogucka - Burmistrz Czyżewa
- Jan Netter - Zakłady Mięsne Czyżew
- Wojciech Wtulich - Dyrektor Sokołów S.A. Oddział w Czyżewie
- Hanna i Jerzy Sienniccy - P.H.U. „ESAM” w Czyżewie
- Krzysztof Sobuta – Prezes Zarządu Spółdzielni Mieszkaniowej Lokatorsko – Własnościowej „Nadzieja”
Konkurs przebiegał w dwóch etapach. Uczniowie podczas etapu pisemnego wykazali się wiedzą na temat wartości odżywczej i zastosowania w żywieniu człowieka zboża i jego przetworów. Następnie odbyła się II części konkursu, która polegała na prezentacji przygotowanego przez młodzież plakatu na temat: „Produkty zbożowe – podstawą diety”. Ocenie podlegały również oryginalne dekoracje stołów, którym przewodziło hasło: „Prosto z pieca”.
W kolejnym etapie konkursu młodzież wykonywała zadanie praktyczne - przygotowanie dekoracyjnych kanapek z produktów zapewnionych przez sponsorów i organizatora imprezy. Komisja konkursowa czuwała nad właściwym przebiegiem konkursu i oceniała wiedzę oraz umiejętności uczniów. Przewodniczył jej dziekan Wydziału Medycznego WSA w Łomży - dr inż. Piotr Ponichtera. W pracach komisji uczestniczyli również: prezes Zakładów Mięsnych Czyżew - p. Jan Netter, specjalista ds. Jakości i HACCP - p. Joanna Netter, dyrektor ZSOiZ w Czyżewie p. Alicja Bańkowska, wicedyrektor p. Małgorzata Czyżewska – Drozd oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych - p. M. Jaźwińska i p. J. Tomkielski.
Wyniki konkursu przedstawiają się następująco:
- I miejsce - Publiczne Gimnazjum w Nurze
- II miejsce - Zespół Szkół w Rosochatem Kościelnem
- III miejsce - Zespół Szkół w Jabłonce Kościelnej
- IV miejsce – Publiczne Gimnazjum w Szulborzu Wielkim
- V miejsce - Zespół Szkół w Czyżewie
Sponsorzy konkursu oraz fundatorzy nagród:
- Wyższa Szkoła Agrobiznesu w Łomży
- Sokołów S.A. Oddział w Czyżewie
- Zakłady Mięsne Czyżew
- P.H.U. „ESAM” w Czyżewie
- Spółdzielnia Mieszkaniowa Lokatorsko – Własnościowa „Nadzieja”
Konkurs zainicjowany przed dziewięcioma laty, cieszy się nieustającym zainteresowaniem wśród młodzieży klas III gimnazjum. Założenia programowe konkursu zmierzają do poszerzenia wiedzy uczniów z zakresu biologii, chemii, ochrony zdrowia i żywienia człowieka. Kształtuje on również postawy pożądane z punktu widzenia profilaktyki i promocji zdrowia i racjonalnego odżywiania.





