11 stycznia 2019 r (piątek) odbyły się Eliminacje Okręgowe XXIII Edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, które tradycyjne zorganizowano w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie. Olimpiada przebiegała pod hasłem: „Produkty i przetwory mleczne i ich zastosowanie w żywieniu człowieka”. W tegorocznych eliminacjach uczestniczyli nasi uczniowie z klasy IV Technikum w Czyżewie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: Rafał Borowy i Izabela Choromańska. Nauczycielem odpowiedzialnym za przygotowanie i wyjazd uczniów była p Małgorzata Jaźwińska.
Głównym elementem programu eliminacji olimpiady była część pisemna, która miała formę testu o zróżnicowany stopniu trudności. Test był trudny, na wysokim akademickim poziomie, ale nasz uczeń Rafał Borowy uzyskał bardzo wysoki wynik, a mianowicie zajął 3 miejsce, pokonując 56 zawodników z województwa mazowieckiego.
Oprócz zmagań olimpijskich organizatorzy przygotowali dla uczestników i ich opiekunów bardzo interesujące wykłady i prezentacje, które poszerzały wiedzę z zakresu zastosowania mleka i produktów mleczarskich w żywieniu człowieka. Wykład „Trendy i innowacje w przetwórstwie mleczarskim” przeprowadziła mgr inż. Klaudia Kulik z Zakładu Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa SGGW w Warszawie. W czasie oczekiwania na wyniki młodzież wraz z opiekunami wysłuchała prezentacji prowadzonej przez prof. dr hab. Józefa Korczaka zastępcę przewodniczącego Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Atrakcją tegorocznej olimpiady były warsztaty kulinarne prowadzone przez przedstawiciela Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Gratulujemy kolejnego sukcesu Rafałowi, przypominamy, że jest on już laureatem Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, w której zwyciężył w poprzednim roku szkolnym.
Małgorzata Jaźwińska





