„Gawęda o zachowaniu się przy stole" - tak brzmiał temat lekcji, w której uczestniczyli uczniowie klas I, II, III i IV Technikum w Czyżewie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Zajęcia odbyły się w ciekawym i niezwykle pięknym miejscu, a mianowicie w XIV wiecznym zamku w Pułtusku, położonym nad rzeką Narew. Kuchnia i kultura jedzenia stanowią ważny element naszego życia. Pod kierunkiem zamkowej Mistrzyni Kelnerstwa młodzież dowiedziała się, jak należy zachowywać się przy stole, spożywać posiłki, które często są problemowe, np. jak zjeść rybę podaną w całości, jak zjeść nożem i widelcem pomarańczę? Dowiedzieliśmy się, jak korzystać z zastawy stołowej czy nakrywać do stołu.
Na wykładzie poruszano również tematy z zakresu savoir-vivre'u, zachowania się w sytuacjach, gdy zapraszamy gości lub sami jesteśmy zapraszani. Następnie przy przygotowanym specjalnie zestawie potraw w sali restauracyjnej KARMAZYNOWA młodzież miała możliwość wykorzystania w praktyce zdobytej wiedzy. „Zachowanie się przy stole” nie jest to „nauka prosta ani mała”, a jakże się przydaje w rozmaitych sytuacjach towarzyskich. Opanowanie jej zasad pod okiem specjalisty pozwoli młodzieży w przyszłości swobodnie rozkoszować się przyjemnościami stołu i urokiem zgromadzonego przy nim towarzystwa, a także profesjonalnie obsłużyć konsumenta.
A wszystko to odbywało się we wnętrzach, których szczególna atmosfera naukę zamieniała w przyjemność.
Jak piękne i urokliwe jest to miejsce, powinno być widoczne na zdjęciach umieszczonych do powyższego opisu. Uczniami podczas wyjazdu opiekowali się: Alicja Bańkowska Dyrektor szkoły oraz Małgorzata Jaźwińska i Aneta Piotrowska





