19 lutego 2019 r. uczniowie klasy pierwszej Technikum w Czyżewie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w warsztatach kulinarnych zorganizowanych w ramach realizacji projektu: „Nowa jakość kształcenia zawodowego”.
Miejscem zajęć było studio kulinarne ATUTY w Białymstoku. Mentorem szkolenia był pan Bartosz Łukaszewicz szef kuchni restauracji Fisza w Augustowie. W Luksemburgu wraz z kadrą Polski juniorów zdobył dwa brązowe medale na mistrzostwach świata . Odbywał staże w trzygwiazdkowej restauracji ,,La Vie” w Niemczech oraz w rozsławionej Kopenhaskiej ,,Nomie”, która była przez wiele lat uważana za najlepszą restaurację świata. Swoimi zdobytymi doświadczenia podzielił się podczas gotowania z uczniami „gastronomika”. W trakcie sporządzania potraw szef Bartek opowiadał uczniom również o tym, jak to się stało, że gotowanie stało się jego pasją.
W studio zaczęły królować ryby. Makrela znana najczęściej w formie wędzonej tym razem po filetowaniu przez każdego ucznia została zamarynowana w sosie teriyaki, a następnie fllambirowana przez cierpliwego Damiana. Kompozycję dania uzupełniał olej szczypiorkowy. Troć wędrowna okazała się rybą wyśmienitą na tatara: serwowana z różnymi chipsami (z selera, ziemniaka) wyróżniała się niezwykłym smakiem. Młodzież w trakcie warsztatów kulinarnych poznała techniki filetowania i rozbioru ryby, uzupełniając tym samym swoją wiedzę o rybach. Komponowała według własnych pomysłów ekspedycję dania. Po wypełnieniu testów wiedzy przyszedł czas na wręczenie certyfikatów, które potwierdzają zdobyte umiejętności.
Opiekunowie:
Hanna Łebkowska, Jerzy Tomkielski





