18 lutego 2019 roku młodzież ZSOiZ w Czyżewie ucząca się zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w ciekawych zajęciach zorganizowanych w ramach realizacji projektu: „Nowa jakość kształcenia zawodowego”. Miejscem zajęć zamiast pracowni gastronomicznej stało się Studio Kulinarne ATUTY w Białymstoku. Mentorem szkolenia był pan Bartosz Łukaszewicz, szef kuchni Restauracji „Fisza” w Augustowie, której właścicielem jest pan Marcin Budynek. Uczniowie po zapoznaniu się z surowcami przygotowanymi przez organizatorów otrzymali porcję wiedzy praktycznej od szefa Bartka i przystąpili do pracy. W studio zaczęły unosić się zapachy Orientu: egzotycznych przypraw i sosów.
Przy pomocy szefa powstały:
- Bakłażan graffiti z woka,
- Pad thai z kurczakiem lub tofu (składniki m. in. : orzeszki, cebula czerwona, kiełki fasoli mung, boczniaki)
- Pad thai,
- Dim sum z wieprzowiną i sosem tamaryndowym,
Młodzież poznała nowe surowce i przyprawy, których nie używa się w kuchni na co dzień. Tak więc kuchnia orientalna odsłoniła swoje tajniki przed młodymi kucharzami z Czyżewa, dzięki czemu nabyli oni nowe umiejętności zawodowe.
Opiekunowie:
Małgorzta Jaźwińska , Jerzy Tomkielski





