14 maja 2018 roku uczniowie ZSOiZ im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Czyżewie wzięli udział w warsztatach kulinarnych „Idealny Tort”. To już kolejny wyjazd realizowany w ramach realizacji projektu „Nowa jakość kształcenia zawodowego”.
W zajęciach, które odbyły się w białostockim Studio Kulinarnym „Atuty”, uczestniczyli uczniowie Technikum uczący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Opiekunkami grupy i aktywnymi uczestniczkami warsztatów były także: pani wicedyrektor Małgorzata Czyżewska – Drozd i pani Aneta Piotrowska. Warsztaty poprowadziła Karolina Korol. Czyżewskie uczennice wyczarowały idealny tort czekoladowy z kremem mascarpone. Do dekoracji użyto świeżych owoców: truskawek, borówek, malin, a także mlecznej wedlowskiej czekolady i orzeszków w karmelu.
Wszystko zaczęło się od upieczenia blatów - dobrze wyrośniętych i mocno czekoladowych, dzięki dużej zawartości kakao. Najważniejszy okazał się dobry, sprawdzony przepis na biszkopt. Nasz był nietypowy, bo zawierał olej. Dzięki temu odznaczał się dużą zwartością i długo zachowywał wilgoć. Pani Karolina dała na wskazówki dotyczące nasączania blatów. Następnie zajęliśmy się przygotowaniem dekoracji. Były one proste, ale bardzo efektowne – owoce dekorowane mleczną czekoladą.
Po wystudzeniu blatów i zrobieniu dekoracji przyszedł czas na krem. Sporządziliśmy go, łącząc serek mascarpone z cukrem i śmietaną kremówką. Przysłowiową wisienką na torcie stały się elementy chrupkie (orzeszki), które połączyliśmy z masą podczas przekładania blatów. Kwaskowatości dodała warstwa konfitury wiśniowej wymieszanej z cytryną.
Przed położeniem dekoracji torty zostały pięknie pokryte pozostałą masą do wyrównania powierzchni. Każda z uczennic, biorących udział w warsztatach, mogła udekorować tort według swojego uznania i gustu.
„Atuty” opuściliśmy bogatsi o nowe doświadczenia i umiejętności. Opuściliśmy je także z własnoręcznie upieczonymi i udekorowanymi tortami. Każdy z uczestników zabrał do domu swój wypiek w efektownym pudełku.
AP





