20 marca 2019 r. uczniowie Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Czyżewie uczący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w X Edycji wojewódzkiego konkursie „My z Podlasia”, który odbył się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku. Główną ideą konkursu jest upowszechnianie kultury naszego regionu, pogłębianie związków z „małą ojczyzną” oraz rozwijanie twórczości własnej uczniów.
Nasi uczniowie startowali w kategorii: „Spiżarnia babuni”. Potrawy wykonane zostały przez 3 zespoły:
- Aleksandra Hańska, Monika Świerżyńska – klasa III T ż – wykonywana potrawa ,, Ziemniaki po staropolsku z buzą’’.
- Karolina Skłodowska, Kamila Kaczyńska – klasa III T ż - „Oszukańce z Podlasia z kwasem chlebowym”.
- Karolina Jakubiak , Iwona Sobota – klasa I T ż „Rolada ziemniaczana babci Danusi”.
Jurorzy oceniali oryginalny przepis kulinarny z Podlasia - prezentację multimedialną lub „Gawędę przy stole” nawiązującą do tradycji kulinarnych Podlasia.
Uczennice Karolina Skłodowska i Kamila Kaczyńska za wykonanie oraz zaprezentowanie potrawy „Oszukańce z Podlasia z kwasem chlebowym” zdobyły zaszczytne III miejsce.
Uczniów do konkursu przygotowywał zespół nauczycieli w składzie: Małgorzata Jaźwińska, Aneta Piotrowska - strona gastronomiczna, Tadeusz Wojno, Dariusz Zdrojewski - strona multimedialna. Opiekę podczas konkursu sprawowała Małgorzata Jaźwińska.
Małgorzata Jaźwińska





