Dnia 23 listopada w ZSOiZ w Czyżewie odbyły się Warsztaty Kuchni Świata, podczas których uczniowie poznawali tajniki kuchni węgierskiej. Po krótkim wykładzie dotyczącym kuchni węgierskiej- jej głównych składników i najbardziej znanych dań, uczestnicy opracowali kilka receptur gastronomicznych. Na ich podstawie przygotowali kilka dań charakterystycznych dla kuchni “naszych bratanków”.
Uczniowie, pod opieką p. Anety Piotrowskiej ugotowali halaszle, czyli tradycyjną zupę rybną, bogracz- zupa gulaszowa oraz langosz, czyli placek z dodatkami, wśród których znalazł się m.in. smażony boczek, ser żółty, własnoręcznie zrobiona oliwa czosnkowa i dipy na bazie jogurty naturalnego. Słodkim zwieńczeniem tych pyszności był tort Dobosa, który powstał z biszkoptów i maślanego kremu z dodatkiem czekolady.
Warsztaty były realizowane w ramach projektu "Kompetentni zawodowcy w Czyżewie". Miały na celu przybliżenie kultury kulinarnej Węgier i doskonalenie umiejętności zawodowych uczniów Technikum w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych.





