Jak na prawdziwych Podlasian przystało, uczniowie ZSOiZ w Czyżewie uczestniczyli w IX edycji konkursu „My z Podlasia”, która odbyła się 22 marca 2018 r. w ZSG w Białymstoku. W konkursie można było wykazać się różnymi zdolnościami kulinarnymi. Uczniowie naszego Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych prezentowali się w następujących kategoriach:
Recytacja poezji lub prozy autorów wywodzących się z Podlasia - swoje umiejętności prezentował Rafał Borowy z klasy III. Za recytację „Konopielki” Redlińskiego i wspaniały strój zdobył II miejsce.- „Spiżarnia babuni” - oryginalny przepis kulinarny z Podlasia - prezentacja multimedialna lub „Gawęda przy stole” nawiązująca do tradycji kulinarnych Podlasia.
W tej kategorii uczennice klasy III: Magda Łuniewska i Katarzyna Zawistowska za potrawę, którą była zupa Popławskich i chleb babci Gieni, zdobyły również II miejsce. Zupa wyróżniała się warzywno – drobiowo - grzybowym smakiem, do konsumpcji której świetnie pasował chleb pieczony na prawdziwym zakwasie z dodatkiem dużej ilości ziarna z przewagą siemienia lnianego. Kolejnym sukcesem w tej samej kategorii jest wyróżnienie, które zdobyła Marta Dmochowska również z klasy III Technikum za potrawę: Ceburogi z czerwonym barszczem. Są to rogaliki pieczone z oryginalną konfiturą wykonaną z czerwonej cebuli, posypane czarnuszką.
Potrawy bardzo smakowały nie tylko jurorom, ale również zgromadzonej publiczności, gdyż miały one wyjątkowe i niepowtarzalne smaki, którymi można zachwycać się poznając kuchnię Podlasia. Jurorzy podsumowując konkurs dziękowali nauczycielom i młodzieży za wspaniałe przygotowanie i wysoki poziom konkursu.
Pomysł na prezentację i aranżację wnętrz do zdjęć oraz korektę receptur i produkcję potraw zaproponowała p. Małgorzata Jaźwińska - nauczyciel przedmiotów gastronomicznych, zaś do recytacji prozy przygotowała – nauczycielka języka polskiego p. Aneta Piotrowska; od strony technicznej wspomagał uczniów nauczyciel – bibliotekarz p. Dariusz Zdrojewski.





