Projekt „Nowa jakość kształcenia zawodowego” obfituje w wiele atrakcyjnych zajęć, umożliwiających podwyższenie kompetencji zawodowych uczniów Technikum w Czyżewie. Jednym z takich zajęć był 2 dniowy kurs carvingu, przeprowadzony przez firmę CARVING- ART Paweł Sztenderski z siedzibą w Rumi, w dniach 25 – 26 kwietnia. Uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zgłębiali w tych dniach sztukę rzeźbienia w warzywach i owocach. Kurs składał się z części teoretycznej i praktycznej.
Tak więc na wstępie w ramach wprowadzenia w egzotyczny świat sztuki carvingu, wywodzącej się z Azji, uczniowie dowiedzieli się, jakie narzędzia i w jaki sposób można wykorzystać je do stworzenia dzieł sztuki z surowców roślinnych. Nauczyli się także, jak dobierać odpowiednie surowce do rzeźbienia, a także w jaki sposób zabezpieczyć już wyrzeźbione, lecz nietrwałe elementy. A potem – noże poszły w ruch. Spod ręki naszych uczniów wychodziły prawdziwe arcydzieła: na początek liście kwiatów z cukinii, ale dalej, po nabraniu wprawy przez kursantów, pojawiały się kwiatki z rzodkiewki, tulipany z marchwi, aster z buraka a nawet ptaszek z cykorii i białej rzodkwi. W drugim dniu kursu uczniowie „poszli na całość”: chryzantema z kalarepy, szyszki z marchewki, kwiaty na melonie – to tylko niektóre arcydzieła naszych szkolnych mistrzów. Zwieńczeniem kursu była budowa kompozycji bankietowej złożonej z melona oraz wyrzeźbionych kwiatów.
Z przeprowadzonych zajęć powstała kolekcja pięknych zdjęć oraz… marchewkowe tulipany i ptaszki. Aż szkoda, że małe arcydzieła sztuki carvingu mają tak krótkie życie.





