Kalendarz

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

niepodlegla logo czyzew 2018

Unia europejska

Dzień 26 maja 2017 r. był dla uczniów ZSOiZ w Czyżewie dniem pracowitym, ale i przyjemnym. Młodzież z klasy II Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastro-nomicznych w składzie: Natalia Śliwińska i Piotr Karol Płotczyk z klasy wraz z opiekunką p. Małgorzatą Jaźwińską uczestniczyli w II OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE BAR-MAŃSKIM, który odbył się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnym w Sadownem. Konkurs zorganizowano we współpracy z Centrum Szkolenia Barmanów prowadzonym przez Jerzego Czaplę w Legionowie, a którego gościliśmy w naszej szkole w Dniu Otwartym, oglądając w jego wykonaniu pokaz barmański.

Konkurs cieszył się szerokim zainteresowaniem wśród uczniów szkół hotelarsko-gastronomicznych. Udział głównych jurorów: Jerzego Czapli Mistrza Polski Barmanów i Grzegorza Górnika z Akademii Kelnerskiej w Puławach w pracach komisji, dał gwarancję niezależnej profesjonalnej oceny umiejętności zawodowych uczniów.

Celem konkursu było:

  • zintegrowanie uczniów szkół o profilu gastronomicznym i hotelarskim
  • szerzenie i propagowanie właściwej sylwetki barmana
  • kształtowanie prawidłowych technik mieszania napojów
  • poszerzenie wiedzy z zakresu miksologii napojów bezalkoholowych
  • wymiana doświadczeń uczniów i nauczycieli ze środowiskiem barmańskim
  • podnoszenie kwalifikacji w zawodzie barman
  • szerzenie kultury picia drinków bezalkoholowych
  • podnoszenie świadomości o konieczności kształcenia uczniów w obsłudze gości w zawodzie barman

Rywalizacja rozpoczęła się o godzinie 10:00 wylosowaniem numerka startowego i polegała na wykonaniu soft drinka bezalkoholowego przygotowanego za pomocą blendera. Uczniowie pracowali jako dwuosobowy zespół. Natalia Śliwińska wykonywała dekorację a Piotr Płotczyk miksował surowce i rozlewał do szkła. Drink składający się z gotowanego batata, mleczka kokosowego, mango, soku z limonki i lodu, rozlewany był do kieliszków do martini, zaś dekorację stanowił długi twist wycięty ze skórki pomarańczy, owinięty na kieliszku z dodatkiem listka mięty. Startowaliśmy jako 7 i ostatni zespół, więc mieliśmy czas i możliwość przyjrzenia się zmaganiom zespołów z innych szkół. Jednak długi czas oczekiwania, przekładał się również na stres. Występom drużyn towarzyszyła odpowiednio dobrana mu-zyka i kolorowe światła.

Uczniowie klasy II brali udział w tego typu konkursie po raz pierwszy, i mimo, że nie udało im się zdobyć podium, zyskali bezcenne doświadczenie, nową wiedzę i umiejętności wykraczające poza program nauczania. Otrzymali także dyplomy za udział oraz gadżety reklamowe od sponsorów konkursu. Poziom konkursu należy ocenić jako wysoki i profesjonalny.

Uczniów przygotowywała do konkursu p. Małgorzata Jaźwińska we współpracy z wicedyrektorem szkoły p. Małgorzatą Czyżewską-Drozd.

Ta strona używa plików cookies w celu poprawnego działania. Jeśli nie wyrażasz zgody na ich używanie, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.